Cinsiyetçilik, bir cinsiyetin diğerinden üstün olduğunu savunan görüş ve ideolojidir. Bir cinsiyetin diğer bir cinsiyetten üstün olduğunu savunabilmenin ne kadar mantıklı olduğu ve insan haklarına olan katkısı (!) hakkında tartışmalar hala sürse de, reklam dünyası cinsiyetçiliğin reklam yüzünü dijital platformlara yansıtıp eleştirilmeye devam ediyor.
İNGİLTERE BÜYÜK BİR ADIM ATTI!
Reklam Standartları Kurumu İngiltere’de Cinsiyetçi Reklamları Yasakladı. Reklam Standartları Kurumu yasayı uygulamadan önce bir grup insana çeşitli cinsiyetçi reklamlar izletti ve nasıl duygular hissettiklerini sordu. Reklam Standartları Kurumu bu uygulamada çoğunluğun bu reklamlardan rahatsız olduğunu gözlemledi. Yeni yasa onaylandı ve cinsiyetçilikten uzaklaşılan ilk adımlar da resmi bir şekilde atıldı.
FRANSA’DA ALIŞVERİŞ MERKEZİNE ELEŞTİRİ OKLARI
Fransa’da ise bir alışveriş merkezi cinsiyetçi reklam yaptığı gerekçesi ile eleştiri oklarının hedefi oldu. Şehrin dört bir yanındaki panolara asılan afişlerde "Bir kadını memnun etmek için 4 kelime yeterli: Seni seviyorum ve fiyatlarda indirim" yazıyordu. Eleştirilerin odağı olan alışveriş merkezi yaptığı açıklamayla birlikte reklamları kaldırttı ve özür diledi.
GÜNÜMÜZDE TÜRKİYE’DE İSE MÜCADELE SÜRÜYOR!
Geçtiğimiz sene çıkan Hürriyet Emlak’ın cinsiyetçilik barındıran reklamına Change.org’ta imza toplanmaya devam ediliyor. Reklamda Ana karakterin “daha yeni gelinken açtığı mantıyla kaynananın aklını başından alması”, ‘’Çift Trabzon burmasıyla ödüllendirilmesi’’ kadınların takdir edilebilmesi için yemek yapabilmesi gerektiğini ve gelin kaynana ilişkisinin sadece kaynananın memnun edilmesiyle sağlanabileceği yargısı ortaya konuluyor.
"Türkiye’deki Effie Ödüllü TV Reklamlarının 10 Yıllık Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi" başlıklı araştırma, geçtiğimiz ay yayımlandı. Araştırmada, toplumsal cinsiyet eşitliği bağlamında kadınların reklam filmlerindeki temsiliyet biçimi ele alındı. Kadınların reklamlarda geleneksel rollerde temsil edildiğinin belirlendiği araştırmada, son on yılda reklamlarda görülme sıklığının ise azaldığı tespit edildi.
2007-2018 arasındaki dokuz tane Effie Yarışması’nda ödül kazanmış toplam 489 TV reklamının analiz edildiği araştırma, Türkiye’de reklam camiasının en prestijli buluşması olarak kabul edilen Kristal Elma Festivali’nde de paylaşıldı.
KAYNAKÇA
http://esitlikadaletkadin.org/turkiyede-tv-reklamlarinda-da-esitlik-yok/
https://pazarlamaturkiye.com/ingilterede-cinsiyetci-reklamlar-yasaklandi/
Bu sayfa Pazarlama Kulübü tarafından en son 16.08.2019 16:10:37 tarihinde güncellenmiştir.